Robin Villman gjorde succé 2019 – Intervju

Discgolfkanalen har pratat med Robin Villman, PDGA # 68626, för att prata om året som var och hur han ser på framtiden. Robin är mycket engagerad och passionerad för discgolfen. Inte bara för sitt eget tävlande utan även för att hjälpa discgolfen framåt.

Vem är Robin Villman?

27 år gammal bosatt i radhus i Falun och jobbar som säljare på Konecranes AB i Borlänge. Sambo Amanda samt två katter. 

2019 var ett stort år för del. Du har varit en bra discgolfare redan innan men känns som att 2019 var ditt stora genombrottsår. Kan du berätta mer om detta?

Yes, 2019 var ett bra år. Mina förberedelser inför 2019 var väldigt bra med hjälp av Emil Isaksson både mentalt och fysiskt. Hade mer fokuserad träning och var väldigt noga med förberedelserna inför varje tävling.

SM 2019 antar jag är en höjdpunkt hittills i din karriär. Du ledde länge denna tävlingen och spelade riktigt bra discgolf större delen av tävlingen. Till slut lyckades de två lite mer meriterade och erfarna spelarna Hagman och Carlsson gå om dig. Du tog dock en mycket fin tredjeplats? Hur är din känsla idag efter denna batalj?

Det var det verkligen. Jag ledde tävlingen under de 4 första varven, spelade den absolut bästa discgolfen jag någonsin spelat. Vilket var väldigt kul att kunna pricka in just till SM. Både Jenny och Alviken passar mig bra då det är två tekniskt krävande banor. Att ha Hagman, Linus och Swärda bakom sig är inte lätt. Kände konstant flås i nacken fast man ledde med ett par kast. Under sista varvet så hände något, mitt fokus var någon annanstans och puttningen stämde inte helt. Ger man tidigare nämnda spelare en lite chans att rycka iväg så gör dem det. Det blev tillslut en hård fight om bronsmedaljen mellan mig och Swärda. Han ledde med ett kast med två hål kvar. Jag visste att jag måste göra birdie på båda hålen för att antingen slå honom eller få till ett särspel. Jag träffar stolpen på 17 och han gör par. Lika inför sista hålet, jag kastar min 400 M3 på det tighta sista hålet som är strax över 100 meter. Jag kastar lite för kort ca 12 meter. Swärd lägger sig 8m till vänster. Jag vet att jag har varit bra utanför cirkeln i år, jag intalade mig att. ”Antingen puttar du OB lång, eller så går den mitt i” Vägrade putta i korgkant. Jag smäller i min putt och Swärd missar sin, jag får bronsplatsen och är väldigt nöjd. Fast jag hade velat ha en annan medalj. 

Min känsla idag är att jag är jättenöjd med min tävling och att få medalj är en stor bragd för mig. Detta tar jag med mig till säsongen 2020.

Prodigy Disc. Vad kan du säga om din disctillverkande sponsor och hur dom har påverkat din discgolfkarriär?

Prodigy har fått mig dit jag är idag, den stöttningen jag får av dem får mig att kunna resa runt jorden och tävla på de stora tävlingarna. Har aldrig känt mig så självsäker som jag gör med deras discar och plast.

Detta är ju en lite mindre känd disctillverkare om man jämför med exempelvis Innova, Discraft, trilogin osv. Om vi har folk därute som skulle vilja testa era discar. Vilka discar skulle du rekommendera och varför?

Jag skulle rekommendera M3 i 400 plasten, detta är en rakt flygande midrange som funkar till alla spelare. Jag har 3 stycken i bagen och använder dem jämt. Sedan skulle jag säga A2 i 300 plasten, denna använder jag till de flesta approach upp till 80 meter när jag har lite svängrum då den är väldigt överstabil och skippar knappt. 

Jag har sett en del spelare på Instagram som spelar för Prodigy Street Team och samtidigt tackar dig. Har du ett finger med i detta och vad innebär detta?

Yes, jag har axlat rollen som Kapten och ansvarig över Street team i Sverige. Hoppade på rollen 2019 med att rekrytera hungriga och duktiga spelare i Sverige som vill kasta Prodigy. Målet med detta är att utveckla dessa spelare och att fler och fler vill testa våra discar, i dagsläget är det 31 team spelare. Men teamet växer och växer. 

Säsongen 2020 närmar sig med stormsteg. vad gör du nu under vinterhalvåret för att komma ut som en bättre discgolfare?

Jag jobbar/tränar med Emil Isaksson med offseason träning. Innehållande balans och bålstyrka så jag är redo inför säsongen.

Kan du berätta om dina tankar för säsongen 2020? Var kan vi se dig och vad är dina mål? Blir det nån resa till andra sidan pölen (Atlanten)? 

Jag kommer komma in i 2020 som en ny spelare än in till 2019. Betydligt hungrigare på vinster och mer målmedveten. Då 2019 blev ett bra år vet jag att jag har vad som krävs för att slåss om vinsterna på de större tävlingarna.
USA och Worlds i Utah är planen. 

Möjligheten att få spela för Svenska Landslaget i EM 2020 borde vara ganska stor. Vad skulle detta betyda för dig?

Det hoppas jag med. 2019 var bra och jag känner att jag gjort allt jag kan för att förtjäna en plats. Men man vet aldrig, nu när de gjort om systemet med rating platser så får man se. Men jag hoppas och tror att jag kommer med. Detta hade gett mig en självförtroendeboost och kommer påverka hela min säsong. Konopiste banan passar mig väldigt bra, då man är tvungen att vara skärpt från tee och man får verkligen ingenting gratis där. 

Förutom att du är sponsrad av Prodigy och Discsport? Så har du ingått i ett nytt samarbete med European Birdies från Borås. Kan du berätta om detta?

Josef Berg skrev till mig och undrade om vi skulle inleda ett samarbete. Jag har varit intresserad av greppsäckar och hade inte funnit det jag söker. Jag fick hem och provade dessa och de var precis det jag sökte. Josef ger mig och Linus en möjlighet att få discgolfare att stötta oss som spelare under 2020, då en del av försäljningen går till oss.

Vid sidan av Discgolfen så har jag sett att du även att du använt fötterna för att sparka på lite läder? Vad har du för andra intressen?

Yes, jag har/spelar fotboll sen jag var 3-4 år. Detta var min huvudidrott under hela mitt liv. Jag tränar även fotboll idag men inte på samma nivå, jag tycker den träningen är ett väldigt bra komplement till discgolfen. Jag får konditionen och rörligheten som jag sen behöver i discgolfen. Annars åker jag gärna skidor upp i stugan i Vemdalen. Sedan har jag ett stort intresse av sociala medier!

Vid sidan av att tävla i discgolf så vet jag att du är engegerad på andra sätt. På vilka andra sätt försöker du hjälpa sporten discgolf?

Jag är med och designar banor och stöttar lokala klubbar med detta. Styrelsemedlem i Falu DGK och driver vår bana och klubb framåt. Sedan har jag även företagsgolf och sådana evenet. Jag kommer även under 2020 starta en lokal tour med hjälp av Prodigy som kommer få in många nya ansikten. Mer om detta senare.

Fem snabba:

Top-3 Banor?

  • Konopiste
  • Ale 
  • Terminalen

Top-3 Tävlingar?

  • GBO (2018)
  • Slottduellen
  • SM.

Bästa discgolfhål som du spelat?

  • Par 6an i Skellefteå, (hål 1 svart?)

Favoritdisc i din väska?

  • 400 m3

Favoritkast?

  • Hyzerflipp M3 genom en tight korridor. 
Discgolfkanalen vill tacka Robin för sitt medverkande här på Discgolfkanalen.se. Vi önskar dig en fantastisk säsong ute på banorna. Vi kommer säkert höra mer av Robin i framtiden här på bloggen.
//Discgolfkanalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *