Henric Hagman var årets discgolfare i Sverige 2019 – Intervju

Henric Hagman har nu varit en av Sveriges absolut bästa spelare under flera år och 2019 var inget undantag. Två SM-guld till att lägga på hyllan och flera riktigt fina placeringar. Vi har pratat med Henric för att diskutera framgången som har varit och hur han laddar upp för säsongen 2020.

Vem är Skånepågen Henric “Hagge” Hagman?

Jag är en 26-åring från Helsingborg som bor tillsammans med min hund Leia. Jag har ett sinne för humor och jag gillar träning väldigt mycket!Jag jobbar till vardags som brevbärare. Ett fysiskt jobb som passar mig bra och ger mig en del fritid över för att göra det jag vill och känner för.

Du bor i Helsingborg i västra Skåne. Tror du att du har en fördel att att bo i den del av landet som har lite mildare klimat?

Jag skulle inte vilja säga att det är en fördel. Visst, det är ett mildare klimat. Men det regnar större delarna av vintern vilket gör att det alltid är lerigt och väldigt väldigt blött ute på banan. Iallafall i Helsingborg. Jag föredrar faktiskt någon minusgrad utan snö så att marken iallafall är hård, om man nu ska spela på vintern det vill säga.

Du som bara har en snabb färjeresa till Danmark. Är det ett ställe du skulle rekommendera att åka till för att spela Discgolf? Vart i Danmark skulle du rekommendera att åka till?

Ja, asboslut! Eghjorten tycker jag om. En utmanande bana där det krävs att man sätter sina linjer på en del hål, annars kostar det. Den ligger inte allt för långt ifrån Kokkedal heller. Så är man i Danmark så bör man spela de två banorna.

Tidigare säsonger har du radat upp fina resultat. Men 2019 måste ändå kanske vara din bästa säsong hittills? Kan du berätta om säsongen 2019 och vad du tar med dig från den?

Jag är såklart väldigt nöjd med min säsong så här i efterhand. Jag la en bra grund på försäsongen som jag tog med mig genom resten av säsongen, det var nyckeln skulle jag vilja säga. Jag spelade jämt igenom hela säsongen, det tar jag med mig.

Tvåfaldig Svensk Mästare 2019 (Individuellt och Par) och Årets spelare 2019. Vad betyder detta för dig?

Det är ju en boost för självförtoendet och det är även ett bevis på att träning lönar sig. Det är kul när man ser resultat och får betalt för den tiden man lägger ner.

Du har varit en av de absolut bästa spelarna i Sverige under flera år. Får vi och när vi nånsin se dig göra en större satsning på en europatour eller resor till staterna?

Det är något jag har tänkt flera gånger, men jag vet inte än. Det känns långt borta just nu, men man ska aldrig säga aldrig. Jag tror att jag kommer ångra mitt beslut när jag blir äldre om jag inte åker iväg på någon form av tour. Det är ju egentligen bara en ekonomisk fråga.

Hur ser uppladdningen ut inför 2020?

Jag kör på som vanligt! Jag tränar ofta på gymmet, dels för att det får mig att må bra och man blir ju inte sämre av det. Jag behöver träning för att fungera som människa. Inte rent fysiskt utan mentalt också! Discgolfen börjar jag med i januari, då går jag ut till fältet på helgerna och tränar oavsett väder.

Kan du berätta om dina tankar om säsongen 2020? EM i Konopiste osv?

EM i Konopiste kommer att bli jättekul! En bana som jag gillar att spela och den parken är väldigt fin dessutom. Andra tankar om 2020 är ju så klart att försvara de två gulden som jag vann både i Par-SM och såväl indivuella SM.

Jag antar att VM är en tävling som skulle vara en dröm att spela. Vad anser du om att VM idag alltid spelas i USA?

Då antar du rätt, jag vet bara inte när! Men det kommer. Att VM endast spelas i USA är för mig och många andra såklart väldigt tråkigt. Jag tycker sporten kan ta ett steg till och breddas ännu mer. Finland har ju många banor av hög kvalité, det är ingen hemlighet. Men ett VM på Ale Discgolfcenter, varför inte?

Då du ofta är i ledarboll i större tävlingar så får vi allt oftare se dig på Youtubevideos gjorda av svenska produktionsteam. Hur ser du på detta?

Det är kul att det händer saker kring discgolfen på YouTube, speciellt från Sverige! Mer av den typen behöver vi!  

Under Par-SM 2019 så blev även du och guldkompisen Henrik Johansen filmade under finalrundan av SVT som senare hade setts av många många tusen tittare. Hur känns detta? trivs du i rampljuset?

SVT gjorde verkligen ett kanonjobb under Par-SM! Jag fick många meddelande efteråt av bekanta som aldrig sett sporten innan, men var väldigt imponerade av hur duktiga vi var, så det kändes bra! Trivs i rampljuset vet jag inte om jag skulle kalla det, men det gör jag väl eftersom jag inte tänker på det så värst mycket. Men det är inte så att jag söker mig till det eller känner att jag behöver det. Jag spelar och gör min grej helt enkelt.

För några år sedan bytte du sponsor från Discmania till Prodigy Discs. Hur påverkar en sponsor som Prodigy Disc din chans att kunna göra det du älskar? Vad betyder detta för dig?

Prodigy hjälper mig att resa så att jag kan tävla ännu mer, vilket är det jag vill. Utan dem hade jag inte tävlat så pass mycket som jag kan göra, så det betyder mycket. Helt klart!

Vilka discar skulle du kunna rekommendera för dom som inte känner till Prodigy så väl?

PA3 i 300-plasten. En putter som passar alla spelare skulle jag säga.

Vid sidan av discgolfen. Vad gör du gärna på fria tid?

Jag tränar på gymmet. Gör jag inte det så spelar jag datorspel eller kollar på någon film. Det är två bra sätt att slappna av på enligt mig.

Fem snabba:

Top-3 Banor?

  • Ale vit
  • The Beast, Nokia Finland
  • Franz Ferdinand, Konopiste Tjeckien

Top-3 Tävlingar?

  • European Open
  • Konopiste Open
  • Svenska Mästerskapen

Bästa discgolfhål som du spelat?

Jag gillar hål 4 på Ale vit väldigt mycket. Det är utmanade hela vägen och ger en bra belöning när man lyckas som man tänkt sig!Man kan spela hålet på många olika sätt, i princip alla funkar.

Favoritdisc i din väska?

Henric Hagman signatur PA3

Favoritkast?

Hmm.. Det måste vara längre drives. Det är nog min starka sida i mitt spel dessutom.

Vi tackar Henric för hans medverkande här på bloggen och för att han tog sig tid att svara på lite frågor. Stort lycka till under 2020. På återseende.
Med vänlig hälsning, Discgolfkanalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *