Discgolfaren Josef Berg har startat det nya företaget European Birdies

European Birdies är ett nystartat företag som till en början producerar en ny typ av greppsäck. Josef Berg är grundare och ägare för detta nya företag och Discgolfarena har tagit ett snack med den nya företagaren.

Du är ju relativt ny på den svenska discgolfscenen. Vem är egentligen Josef Berg?

Jag är 22 år gammal, bor i Borås och är sedan några år tillbaka gift med min underbara Elin.

Tidigare på PDGA så var ditt namn Josef “Brosef” Berg. Berätta om detta?

Det är ett smeknamn jag fick som ledare på ett sommarkollo tillsammans med två andra, Broel och Bronus. När jag registrerade mig på PDGA bad jag om att få ha med smeknamnet i min profil, vilket var okej. Under The Open i Ale fick dock en från PDGA Europe syn på det och hon tyckte väl att det inte såg proffsigt ut och tog bort det.

Du har ju ännu inte så många säsonger gjorda inom discgolfvärlden. Hur hittade du discgolf och vad är ditt mål med discgolfen?

Sommaren 2015 hade vi med oss några discar med oss på ett kollo. En kväll när jag var ledig tog jag med mig en Hawk från Discraft och spelade min första runda på Habos discgolfbana. Samma sommar besökte ja Luleå och gick med ett varv i deras veckotour. Ett hål på deras bana spelas över en damm och jag frågade vad det gjorde med discarna som hamnade där. ”Dammen är så äcklig så ingen bryr sig om att hämta dem!” sa en person. ”Toppen!” tänkte jag och hoppade i. Jag fick upp drygt 50 stycken och efter att ha delat ut dem till ägarna jag lyckades få tag på hade jag 30 stycken stinkande men fullt fungerande drivers! Sedan gick jag runt ett år på Ymer, Borås med en tyg kasse och 10 drivers. 2017 gick jag med i PDGA och började tävla. Tyvärr började jag nog lite för sent för att bli världsmästare men att bli en toppspelare i Europa och att kunna åka över till USA och regelbundet spela på deras tourer är väl drömmen.

Hur skulle du beskriva ditt spel? vad är dina styrkor och svagheter?

Jag föredrar att spela offensivt och älskar långa hål med höga par. Jag lyckas oftast bäst på de svåra hålen men min stora svaghet är att jag slarvar på lätta hål och missar att plocka enkla birdies. När allting stämmer så kan jag få till riktigt fina resultat men jag har haft svårt att stoppa blödningen när rundorna väl börjar gå utför. Ofta följs en dåligt runda av en riktigt fin. Ett typsikt exempel på detta hittar vi under runda två och tre i Swedish Open. Rundan två spelar jag min sämsta discgolf under hela året på Ymer (min hemmabana), dagen därpå spelar jag min bästa discgolf någonsin. Går 16 kast bättre och slår banrekord. Komiskt nog innehöll den urusla rundan innehåll en finfin eagle på hål 5 och den finfina rundan innehåll en dubbelbogey på hål 17.

2019 får väl ändå ses som din bästa säsong hittills. Skulle du kunna ta med oss på en tur om hur din säsong såg ut och vilka höjdpunkter du var med om? Vilka minnen kan du bjuda på?

Självklart! Jag har som sagt inte spelat så länge så jag hoppas att varje ny säsong blir min bästa hittills ett bra tag framöver. Om jag ska sammanfatta min säsong så har det varit en riktig bergochdalbana. Första halvan av säsongen spelade jag väldigt bra och snittade över 1000 på de flesta tävlingarna och allting kändes väldigt lovande. I Juni hade mer eller mindre tävlat varje helg i tre månader och fick en rejäl dipp i ork och motivation vilket ledde till att jag slutade att träna mellan tävlingarna. Det märktes genast på mina resultat. Höjdpunkten kom under tredje rundan på Euro Tour i Kokkedal. Efter 16 hål låg jag på -11, banrekordet -12 delades mellan KJ Nybo och världsmästaren Gregg Barsby. Jag hade de två lättaste hålen på banan kvar… men missade första chansen och hade sedan en dödsputt för att ta birdien på sista. Den mycket kloke Johan Davidsson sa åt mig att lägga upp putten, vilket jag gjorde och jag fick nöja mig med dagens bästa istället. Allt som allt var det dock ett riktigt kul år med fina minnen och många nya vänner!

Säsongen 2020 börjar om några månader. Hur ser din plan ut för 2020?

Jag sitter faktiskt och skissar på mitt schema just nu. Under 2020 vill jag undvika att ”bränna ut mig” som jag gjorde i fjol och kommer därför att lägga min energi på färre men större tävlingar. Det blir en blandning av Euro Tour, Svenska A-tiers och lite annat kul. Tävlingarna i år ser ut att komma i två stora klungor, först fem helger i rad i Maj, sedan fem helger i rad i Juli. Därefter kommer SM i Umeå och förmodligen är tävlingen jag ser fram emot mest just nu. EM i Konopiste hade ju såklart varit superkul att få spela.

Borås är din hemort. I denna stad ligger också butiken Fyndisc som även är din sponsor. Kan du berätta vad det betyder för dig att ha Fyndisc som sponsor?

Det är såklart superkul att få vara med i team Fyndisc och jag är väldigt stolt att få representera dem på banan. Det är inspirerande att se allt jobb som Max och Andreas lägger ner, och den service de erbjuder… top notch! Sedan vill jag även säga att Borås är en fantastisk stad för oss discgolfare. Det finns så många eldsjälar som brinner för sporten här. Vi har två fina 18-hålsbanor en massa korthålbanor, en discgolfbutik, tävlingar varje helg, flera toppspelare att slipas mot och varje gång man går till en bana så träffar man på nytt folk man inte sett förut!

Nyligen gick du även ut med nyheten att du startat ett eget företag inom discgolf. European Birdies blev namnet för detta företag. Skulle du kunna berätta utförligt för vad detta är, hur detta blev till, arbetsgången osv?

Ja, idén om European Birdies har vuxit fram sedan i somras. Först och främst såg jag att allt fler proffs började använda greppsäckar. Jag provade ett gäng och tyckte mig se en hel del utrymme för förbättring. Så jag gjorde prototyp efter prototyp, säkert över 100 stycken, tills jag var nöjd med designen. Den finns nu att köpa på European Birdies hemsida eurpeanbirdies.com. Birdien har fått riktigt bra feedback vilket är riktigt kul och används redan av både nybörjare och våra toppspelare i landet. Sedan tycker jag att utveckligen av den europeiska discgolfen är riktigt spännande. Kvalitén på europeiska spelare, europeiska banor och europeiska discar bara fortsätter att öka, precis som antalet utövare. När jag förra året åkte över till Estland och Finland slogs jag av hur många unga spelare det fanns som tog sporten på högsta allvar. Samtidigt så är det tråkigt att inte fler européer åker till Amerika och att tävlar mot världseliten. Vi vill ju alla sa fler europeiska birdies i USA! Därför kommer man med varje köp av en produkt att stödja en europeisk spelare i sin satsning. Just nu är Linus Carlsson och Robin Villman med i European Birdies team!

Förutom Discgolf så vet jag även att du spelar Volleyboll. Berätta om detta samt om det finns andra speciella intressen i ditt liv?

Oj ja, jag är verkligen en klassisk mångsysslare och supernörd. Jag gillar inte den frågan ”vad gör du annars då?” för jag vet aldrig var jag ska börja. Tidigare spelade jag en hel del beachvolleyboll men nu har fått omskola mig till att spela vanlig volleyboll. Jag tränar med IK Ymer och får gör några korta inhopp i Div 1 då och då. Just nu så är det discgolf, volleyboll och en del foto/video som tar upp det mesta av min tid.

Fem snabba:

Top-3 Banor?

  • Eghjorten
  • Ale Vit
  • Nevas

Top-3 Tävlingar?

  • Kokkedal
  • Estonian Open
  • Lag-SM

Bästa discgolfhål som du spelat?

Supersvår fråga men Hässleholm hål 9 är en favorit!

Favoritdisc i din väska?

Kombon av Flat-top Max och D-line FD är fantastisk när du ska scrambla. De är varandras totala motsatser men den kombon är ovärderlig för mig och ett måste för alla discgolfare!

Favoritkast?

Backhand-flex med Sexton Firebird

Vi tackar Josef för sin medverkan och önskar ett gott 2020.
Med vänlig hälsning, Discgolfkanalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *