Kymen både spelar och jobbar med discgolf – Intervju

Vi är många som känner igen Kymen när han springer runt i sina mintfärgade “first run” kläder för att matcha “first run” discarna från hans sponsor Kastaplast. Vi har snackat med Kymen för att prata om året och vem han är.

Vem är Kymen?

Jag är en glad kille med mycket energi på 30 vintrar. Har 2 barn och när jag inte är med dem så är det allt som oftast disc golf som står på schemat.

Kan du berätta lite hur du hittade till Discgolfen? Vet att du tidigare var en mycket duktig Ultimate Frisbee spelare.

Sensommaren 2000 så hade jag och pappa inget att göra så vi åkte och prova discgolf på domarringen som var ca 400m bort och jag fastna direkt. Jag spelade varje dag somrarna 2001-2003 och sen testade jag på ultimate frisbee under hösten 2003 och fastnade där. Spelade bara ca 10 rundor plus någon mindre tävling per år tills hösten 2013 då jag kom tillbaka till discgolfen och den åter blev prio.

Spelar du fortfarande Ultimate? Vad från Ultimate kan du ta med dig som discgolfspelare?

Finns en inomhustävling i Uppsala kring första advent och den har jag spelat nu varje år men annat än det så håller jag mig till discgolfen. Det som jag kan ta med mig är min inspel, skulle säga att framförallt mina forehandkast under 40-50m så syns det att jag har ultimateteknik.

På FB och Instagram har jag sett att du även ganska ingående följer innebandyn samt att du själv spelar detta ibland? Kan du berätta mer om detta intresse?

Jag spelar själv och vår klubb har lag i division 4 och 6. Så utöver discgolfträningen så har jag 2 träningar med innebandyn samt en match per vecka. Sen spelar även sonen (6 år) innebandy och där är jag tränare. Innebandy är ju väldigt fartfyllt så bra träning nu under offseason samt kul att kolla på. Spelar oftast högerforward men ibland center och 6 mål på 6 matcher är helt okej 😉

Följer man dig på sociala medier så kan man också se att du väldigt ofta är uppe tidigt på morgonen. Antingen är det jobbet som hägrar eller så är det en tidig morgonrunda i soluppgången. Är du en morgonmänniska? Varför dessa rutiner?

Haha ja så är det, jag har alltid varit en morgonmänniska och känner mig mest produktiv på morgnarna och om man tränat på morgonen så får man med gott samvete sitta i soffan sen 😂

Du inte bara spelar discgolf utan du jobbar även med discgolf på Discsport. Hur kommer det sig att du jobbar där och hur är det att jobba med discgolf? Hur ser en jobbdag ut på Discsport?

Min arbetsdag börjar någongång mellan 5-6.30 beroende på hur mycket jag har att göra alternativt hur trött jag är. Första jag gör är att prepps orderlistan, vilka ordrar ska skickas, vilka har betalat fakturor osv. Det följs av mailsvarande och sen plockning av de artiklar som ska skickas och när jag är klar med så packar oftast min kollega dem medans jag fortsätter med mail eller lägga in artiklar online. Därefter så är det dags att preppa orderlista igen och plocka de artiklar som ska skickas till dem som lagt ordrar under förmiddagen och efter det så är det tillbaka till mail och lägga artiklar online och efter det kan dagen vara slut. Jag frågade en av ägarna om de behövde fler anställda och då skapade han ej tjänst åt mig och så var jag heltidsanställd. Många tror att jag bara är där och pratar discgolf eller t.o.m spelar discgolf men det är som att jobba på vilken webshop som helst förutom att det vi skickar är roligare än vad andra webshopper säljer 😍

Gubbarna på Discsport startade för några år sedan även disctillverkarföretaget Kastaplast som för övrigt också är din sponsor. Du har vart med länge i utveckligen av denna tillverkare. Vad är din roll på Kastaplast och vad betyder det att få vara med i utvecklingen av ett sådant företag?

Mina roller är packa ordrarna som ska till andra webshopper, ta hand om leveranser från fabriken och uppdatera lagret. Sen får jag vara med och testkasta nya modeller och komma med min input. Jag är ju även kapten för laget och tillsammans med en av ägarna så tar vi ställning till vilka som ska vara med i teamet. Väldigt roligt att vara en del av kastaplast då jag vart med från första början när Rask var enda discen som fanns i lineupen och nu se hur vi spridit företagets rykte och se hur många som använder våra discar!

För dom som inte riktigt känner till Kastaplast. Vad kan du berätta om deras discar, plaster samt vilka modeller skulle du rekommendera och varför?

Finns 3 plaster. K1 som är en hård premiumplast, K2 som är en mjuk premiumplast och K3 som är en medium basicplast. Finns just nu 10 modeller: Reko, Berg, Göte, Kaxe, Kaxe Z, Falk, Stål, Grym, Grym X samt Rask. Jag har alla i bagen förutom Falk och Kaxe Z då Falk är lite för understabil för mitt spel och att Kaxe Z är för lik Kaxe då föredrar jag Kaxe som är snäppet stabilare. För nybörjare så rekomender jag Reko, Göte och Falk, då har man 3 discar som man kan använda direkt samt växa in i. Men discen jag rekomenderar mest är alltid Berg. Vill man kasta den från tee på hål över 65m så behöver man iallafall en 120m arm då den är väldigt trög men annars så fungerar den utmärkt till inspel då den extremt sällan går får långt pga sitt tröga glid.

Vi har precis stängt dörren för 2019. Kan du berätta om din säsong som varit?

Min säsong var bra, vann 3 C-tiers samt en 2:a plats. Spelade samtliga Nationella Tourtävlingar och i 3 av 4 så gick det bra så kom 6:a i totalen vilket jag är väldigt nöjd med. SM var inte min tävling tyvärr men avslutade säsongen med tävling på Mijas, Spanien och då kom jag 4:a och snittade över 1000 under de 3 rundorna så väldigt nöjd med den avslutningen på säsongen.

Om vi tittar framåt till säsongen 2020. Hur förbereder du dig och hur ser din plan ut för nästa säsong?

Nu under offseason så tar varje chans jag får att gå ut och spela under de få soltimmar som erbjuds. Utöver det så gymmar jag samt innebandyn och under sista helgen i mars så ska jag och några kompisar tillbaka till Mijas på en träningshelg. Sen så vad som gäller tävlingar så ska samtliga NT spelas, dock inte SM då den krockade med lite annat men sen avslutas den i oktober med tävling på Mijas igen. Säsongens största tävling blir Tyyni och den ser jag verkligen fram emot.

Vad har du för kortsiktiga och långsiktiga mål med discgolfen?

Kortsiktiga är utveckla samtliga moment i mitt spel och att under 2020 öka min rating till 990+. Långsiktiga är att vinna SM, har inte bråttom att bli bäst 😉

Förutom att du spelar och jobbar med discgolf så bidrar du även genom att arrangera tävlingar och dylikt så som exempelvis Aveio Disc Golf Open 2020. Berätta mer om detta?

Ja den tävlingen är verkligen rolig att få vara med och styra över. Aveio kontaktade mig och vill starta en återkommande tävling där de sponsrar med prispengar och saker runtomkring. De har tidigare sponsrat större idrottslag i Uppsala men ägarna är nu inbitna discgolfare och vill då hellre sponsra sverigeeliten med pengar så de kan utvecklas och vara med och fightas med världseliten så småningom. Så tövlingen är en 2 dagars med 3 rundor och förhoppningsvis kommer den bli väldigt uppskattad.

Fem snabba:

Top-3 Banor?

  • Ale
  • Konopiste
  • Skellefteå

Top-3 Tävlingar?

Som jag vill spela är:

  • Waco
  • Konopiste
  • Hillcrest Farms.

Bästa discgolfhål som du spelat?

Oj den var svår, har inget bra svar.

Favoritdisc i din väska?

K2 Berg

Favoritkast?

Ca 60-70m rakt med K2 Berg

Vi tackar Kymen för hans medverkan och passa på att säga Grattis på födelsedagen då han fyller 31 år idag. Stort grattis!
Med vänlig hälsning, Discgolfkanalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *