Linus Carlssons mål är att vinna SM och “toura” i USA – Intervju

Linus Carlsson är en av de stora discgolfstjärnorna i Sverige som vi hoppas se toura i USA under en snart framtid. Efter att ha gjort många bra resultat mot världeliten tidigare hoppas vi se mer av detta i USA och på Youtube. Vi har snackat med Linus för att höra hur han ser på sin discgolfkarriär.

Dom flesta vet vem du är inom discgolfen i Sverige men skulle du vilja berätta lite om dig själv och främst din historia om hur du hittade discgolfen?

Mitt namn är Linus Carlsson och är 20 år, jag hittade discgolfen för drygt 5 år sedan. Allt började med att en familj som bor precis jämte Ymer tog med vår familj på en runda den fina banan. Efter detta så hittade jag av en slump en disc på skolgården av min gamla grundskola i sjömarken och strax därefter tog jag min moped upp till Ymer och började kasta och jag blev fast ganska direkt. Efter det har intresset fortsatt och jag minst lika insatt i discgolf då som nu.

Discgolffamiljen Carlsson? Idag vet jag att alla i familjen spelar discgolf men det har inte alltid varit så?

Som sagt så var vi alla och spelade vår första runda någonsin tillsammans, men jag var den som fastnade först för sporten och strax därefter började brorsan och pappa lira om jag kommer ihåg rätt, men för mamma tog det några år. Nu spelar vi alla discgolf och tävlar i olika nivåer.

Både du och Brorsan (Pelle Carlsson) är mycket duktiga discgolfare. Ser du det som positivt att du har en brorsa som du kan tävla mot i princip varje dag? Har detta utvecklat ditt spel?

Absolut, vi båda tränar discgolf minst 5 gånger i veckan och ofta med varandra. Jag skulle vilja tro att det utvecklat både mitt och hans spel då vi nästan alltid hittar på småtävlingar med varandra och nästan varje träningsrunda blir som en tävling.

Jag vet att du satsar på en karriär inom discgolfen. Hittills är det dock svårt att leva på det då du inte tourar i Amerika. Vad gör du för att kunna spara pengar till en satsning i USA?

Jag har arbetat som elektriker ett tag nu i Borås och sedan har jag även sponsorer och stipendium som är till stor hjälp.

En fråga som många tänker på. När ska du börja toura i USA under längre tid? När får vi se dig spela VM?

Bra fråga, som dom flesta vet så var jag i USA och spelade tre tävlingar under en månad och det var en mycket lärorik och rolig upplevelse. Tyvärr verkar det inte bli en liknande resa i år då jag inte hittat någon att ”toura” med, men kanske en kortare trip med satsning på en tävling. Jag har sagt till mig själv att jag vill/måste spela VM i år men har inte kollat så mycket på det och samma där så vet jag inte vem/ vilka jag skulle åkt dit med, men jag hoppas det blir av.

2019 har precis avslutats. Vad kan du säga om ditt 2019? Några speciella minnen du kan dela med dig av?

Alla som känner mig kan konstatera att jag ytterst sällan är nöjd och det är jag inte heller riktigt med min insats i år, dock ska jag ta med mig att jag cashat på alla tävlingar i år och haft väldigt kul på alla resor. Jag tyckte att det var väldigt roligt att resa med klubbkompisarna i ymer och spela lag sm tillsammans där vi även tog SM brons, och blir det av i år så blir vi väldigt farliga. Sen var såklart höjdpunkten när jag vann Swedish Open på hemmabanan ymer inför familj och vänner!

Nu när det är s.k. off-season så undrar jag lite hur du gör för att utvecklas som spelare?

Nu på ”off season” spelar jag så mycket discgolf jag kan och tränar på allt möjligt men speciellt forehands då jag saknar dom längre kasten än bara korta inspel. Sen försöker jag spela så många Borås vintertourer jag kan för att komma in i tävlingskänslan. Nu när jag skriver detta så befinner jag mig i Spanien för att träna på Mijas Discgolf Park med Oskar Persson och Simon Koppling för att få in dom längre kasten och bli vanare vid värmen.

Säsongen 2020 närmar sig. Hur ser din plan ut för 2020?

Jag planerar att spela så många NT:s jag kan,SM,EM,VKT,EPT,Memorial?,European Open och USDGC m.m EM spelas under 2020 i Konopiste, Tjeckien.

Vad är dina tankar och mål inför EM som spelas i år?

EM är nog den tävling jag ser fram emot mest i år, det är en bana jag sett flera gånger på youtube som jag bara drömt om att åka och spela på. Jag har aldrig sett någon liknande bana och det är en ära att representera Sverige just där.

Nåt som saknas bland dina meriter är ett SM-guld. Du har vart nära några gånger nu men inte riktigt nåt hela vägen. Vad behövs för att du ska kunna bära ditt första guld?

Ja precis, det är ju någon jobbig skåning som lyckats placera sig framför mig två år i rad nu så nu hoppas jag på tredje gången gillt. Skämt åsido, Hagge är en väldigt schysst duktig spelare som tar discgolfen seriöst, och är även rolig att gå med. Det jag behöver göra är att träna ännu hårdare (vilket jag gör nu) plus att jag måste koncentrera mig på ALLA kast och ta det så seriöst jag kan samtidigt som jag har kul. Allt handlar bara om träning och det har jag gott om tid för inför denna säsong. Citatet ”tränar man mest blir man bäst” gör mig alltid motiverad.

Den disctillverkare som idag sponsrar dig är Innova. Hur känns det att vara med i ett team för ett märke som väl egentligen vart med dig hela din discgolfkarriär?

Exakt, Innovas discar har jag nästan alltid haft i min bag och att vara sponsrad och representera en utav dom kändaste märkena inom discgolf är väldigt stort och en bra “confidence boost”.

Du är ju även sponsrad av två företag som finns i din hemstad Borås. Kan du berätta lite mer om din relation till Fyndisc och det nya företaget European Birdies?

Yes, två företag jag är väldigt stolt över att representera både på och av banan. Max och Andreas från fyndisc har sponsrat mig i tre år nu, men även stöttat och trott på mig långt innan det. Vi brukade spela med varandra rätt ofta på ymer och andra banor innan fyndisc kom till. European Birdies är också ett företag i Borås som ägs av en vän till mig som heter Josef Berg, och EB är inprincip helt nytt från slutet av 2019! Vi har känt och spelat med varandra i drygt 2 år, vi tränar tillsammans ibland och rest runt tillsammans på några tävlingar. Sen vill jag lägga till att dessa birdies helt klart är dom bästa ”grepp säckarna” jag använt!

Vad har du fått kortsiktiga och långsiktiga mål?

Kortsiktigt för mig är att jag vill ta hem ett SM guld och vinna totalen i Nationella Touren. Långsiktigt är att jag vill se mig själv toura fullt ut i USA och leva på det.

Vid sidan av discgolfen så finns det andra intressen. Av erfarenhet så vet jag att du och brorsan båda anser sig vara mästare i fiske. Detta har jag dock ännu fått mycket svaga bevis för. Kan du berätta lite mer om dina intressen som Fiske men även om din lite glömda talang för att sparka boll?

Japp, fiske har varit en hobby under en längre tid för mig men har sakta dött av och just nu blir det väldigt sällan av tack vare discgolfen och intresset. Fotboll har jag alltid gillat men jag valde att avsluta den korta karriären för drygt 4 år sedan på grund av att jag inte brann för det lika mycket och att jag började gilla discgolfen mer och mer. Har dock gärna med mig en boll på tävlingar som jag kan spela och trixa med.

Fem snabba:

Top-3 Banor?

  • Ale
  • Winthrop gold
  • Sula

Top-3 Tävlingar?

  • USDGC
  • Tyyni
  • European Open

Bästa discgolfhål som du spelat?

Hål 5 Ymergårdens discgolfcenter

Favoritdisc i din väska?

Champion Gator3

Favoritkast?

Flex med stabila discar

Stort tack till Linus för medverkandet i denna intervju. Lycka till på banan i år!
Med vänlig hälsning, Discgolfkanalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *