Hur bra behöver du spela för att vinna NT-tävlingar? – Krönika

Hur bra behöver man spela för att vinna en NT-tävling. Detta är säkert en fråga som många ställt sig i sitt eget huvud utan att egentligen ta fram nån fakta i ämnet. Eftersom alla banor är olika med olika svårighetsgrad så anser jag att resultat är svårt att gå på. Däremot är kanske rating en bättre måttstock på hur bra du måste spela för att vinna.

Som du kan se i bilden nedan så tog jag in statistik från alla NT-tävlingar mellan 2017-2019 för denna undersökning. Varför jag inte valde att använda ännu äldre statistik beror på att man under dom åren även spelade nio finalhål som på sitt sätt förstörde ratingstatistiken. Den som ledde och spelade bäst enligt resultat och rating de tre första hela rundorna (där rating räknades) kunde ju sedan tappa sin plats under de nio finalhålen. Därför baseras detta bara på data mellan 2017-2019.

Jag valde att titta på tre kategorier inom klassen MPO och två kategorier i klassen FPO. 1a plats, Top-3 och Top-10 (ej FPO). Inom klassen MPO skulle jag vilja säga att resultatet visar en rimlig bild då urvalet är relativt stort vilket då också gav liknande resultat från år till år och från tävling till tävling. Tittar vi däremot i klassen FPO så varierar resultatet kraftigt. Detta beror främst på att urvalet av spelare är mycket mindre vilket gör att resultatet påverkas beroende på vilka spelare som spelade tävlingarna.

Så hur bra behöver man då spela för att vinna en NT-tävling i klassen som innehåller dom bästa spelarna i Sverige? Som ni kan se i resultatet nedan så ligger snittratingen på 1022 (på de rundorna som vinnarna gjort). Snittet är ganska jämt sett både över tid och från tävling till tävling vilket innebär att du med största sannolikhet har stor chans att vinna en NT-tävling om du snittar dina rundor på 1022+. Med detta resultat så hade du i princip vunnit hälften av dom NT-tävlingar som spelats de senaste tre åren.

Ska du nå pallen (top-3) i MPO är det till din fördel om du snittar 1008+ och ska du slå in dig i top-10 så behöver du nå 985.

Spelar i klassen FPO så har jag visserligen också ett resultat att redovisa. Dock skiljer sig resultatet betydligt mer från tävling till tävling om man ser till snittrating hos vinnaren. Däremot skulle jag säga att resultatet för top-3 är mer tillförlitligt.

För att vinna i FPO behöver du snitta ca 905+ i rating för dina rundor. Detta hade också gett dig hälften av vinsterna de senaste tre åren. För att nå pallen i FPO behöver du nå 856.

Så alla spelare i MPO. Börja spela 1022+ ratad discgolf så blir 2020 ett fantastiskt år. Ni som spelar FPO ska satsa på 905+.

//Discgolfkanalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *