Hur bör du placera dig för att bli segrare av Nationella Touren? – Krönika

Igår släppte jag ett inlägg där jag tog fram siffror på hur väl du behöver spela, baserad på rating, för att vinna en NT-tävling (läs det här). I MPO klassen behöver du spela rundorna i snitt på 1022+ och i FPO 905+.

På det sättet är det stor sannolikhet att du vinner en enskild tävling. Om du sedan vill vinna hela Nationella touren så ska vi kika på statistiken i bilden nedan.

Bilden visar hur många poäng varje vinnare (MPO och FPO) har haft de senaste fem åren (2015-2019). Problemet med att se på de senaste fem åren är att poängräkningen har ändrats en aning men jag anser ändå att det ger ett okey resultat.

Om vi börjar med att titta på klassen MPO så kan ni se att vinnarna i snitt tjänat ihop 294 poäng på deras tre bästa tävlingar (bästa tre som räknas). I praktiken innebär det att du som sämst under fyra deltävlingar behöver skrapa ihop en vinst och två andraplatser (100+97+97=294) eller två vinter och en fjärdeplats (100+100+94=294). Då har du stor sannolikhet att vinna. Lyckas du däremot skrapa ihop två vinter och en andraplats (100+100+97) så är du i princip garanterad en vinst. Det har faktiskt ingen lyckats med under de senaste fem åren i MPO.

Tittar vi sedan på FPO så behöver du i snitt vinna fler tävlingar. Snittet på 297 visar att du som sämst behöver vinna två tävlingar och sedan placera dig som två i en tredje. I FPO har den numera Sofie Björlycke lyckats skrapa ihop full pott (300p) hela två gånger de senaste fem åren. Grymt jobbat!

Så för att snabbt summera detta så behöver man i MPO spela rundorna med en snittrating på 1022+ och samla ihop som absolut sämst 294 poäng. Helst 297. I FPO har det vissa år räckt med 905+ i rating. Men de åren då Sofie vunnit har det krävts ganska mycket högre rating och minst 297 poäng.

//Discgolfkanalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *