Duplantis Världsrekord kan få oss discgolfare att kasta längre – Clinic

Först och främst så skulle jag vilja säga grattis till Duplantis för en helt magisk bedrift genom att slå nytt världsrekord i stavhopp. Duplantis är en otroligt stor talang med många attribut för att kunna höja detta rekord ytterligare. Först och framåt en fantastisk teknik som han sedan kan nyttja till fullo som den atlet han är.

Hur kan vi då som discgolfare lära oss av denna fantastiska stavhoppare? Jo det är egentligen ganska enkelt. Först och främst måste vi ändra i tanken kring en drive. Istället för att vi ska kasta iväg en Frisbee så ska vi börja slunga iväg en disc genom att använda hela kroppen som verktyg.

Det hela börjar med en solid viktöverföring. Det handlar om att omvandla rörelsekraften framåt (brace/stäm) till rotation så att discen vill slungas ur sitt grepp.

Om ni tittar på bilderna nedan på Duplantis så kan ni se att stavhopp handlar om att omvandla kraften framåt, genom staven (brace/stäm), till att istället föra massan uppåt. En av anledningarna till att Duplantis hoppar så högt är att han kan springa väldigt snabbt vilket gör att han har större potential till att skapa mer kraft uppåt om han använder rätt stav och teknik (brace/stäm).

Tittar ni sedan på bilden nedan (Paul Mcbeth) så kan ni se hur själva staven (främre benet och foten) stoppar vikten och rörelsekraften framåt så att detta omvandlas upp genom kroppen och ut i discen.

Jag menar alltså inte att ni helt plötsligt ska försöka börja springa så fort ni kan för att stoppa denna kraft utan mer använda stavhoppet för att förstå tanken kring viktöverföring och hur kraften skall omvandlas från marken och upp. Vi måste alltså träna på att i början av en drive flytta all vikt från det bakre benet och bakre sidan av din kropp till ner i marken på ditt främre ben så att detta fungerar lite som en stav i stavhopp.

Hoppas ni fått med er en ny tanke av detta inlägg och av atleter som Duplantis.

//Discgolfkanalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *