Brev till Björn Nordling på SVT Sport – Nyhet

Jounalisten Björn Nordling på SVT Sport gick i veckan ut med “ett rop på hjälp” genom ett inlägg/video på SVT Sports Facebooksida. Björn och SVT ville ha hjälp av oss invånare med tips på vad dom skulle kunna göra repotage om. Frågeställningen dom gick ut med var:

“Vill du se mer av din sport i media? Känner du till någon som har en historia som borde berättas?”

Detta passade ju verkligen in på vår fina sport Discgolf som vi verkligen vill se mer av i media. Finns så mycket vackert i denna sport som borde lyftas fram till våra invånare. Tankarna fördes också direkt till historien om Järva Discgolfpark och det hot om nedläggning som finns då en begravningsplats skall ta över området. Helt emot om vad experter och budget egentligen tycker är en bra idé.

Jag bestämde mig därför att skriva ett mail till Björn och SVT om detta vilket jag hoppas kan hjälpa dom få upp ögonen för denna fantastiska sport. Läs mailet nedan:

“Bäste herr Björn Nordling och SVT Sport. Häromdagen såg jag ett inlägg/video på eran Facebooksida där ni gick ut med frågorna “Vill du se mer av din sport i media? Känner du till någon som har en historia som borde berättas?” Ni ville ha tips från allmänheten om det fanns nån sport som vi tyckte får för lite tid i media eller om det fanns nån historia och berätta. Jag skulle kunna ge er två klockrena tips på dessa frågor.

Sporten ni söker är Discgolf. Discgolf är en av de snabbast växande sporterna trots att de mediala kanalerna ännu inte riktigt fått upp ögonen för denna fantastiska sport. Discgolf är en sport som är fantastisk av många olika anledningar och som växer p.g.a. flera anledningar men jag skulle vilja lyfta fram lättillgängligheten i denna sport.

Först och främst är Discgolf en sport som riktar sig mot alla åldrar från riktigt unga barn till pensionärer. Det är också en sport som dessa med enkelhet kan utöva tillsammans vilket gör att sporten är en mycket bra aktivitet där exempelvis en hel familj kan komma ut i naturen och aktiveras tillsammans. Nåt som kan behövas i detta skärmsamhälle. Den fungerar med andra ord för de flesta i vårt samhälle.

Förutom att den passar så många åldrar så är den även lättillgänglig p.g.a den otroligt låga kostnaden. Man kanske visserligen behöver köpa en disc för 70-160kr (nypris) för att starta men sedan kan det i princip vara en gratis aktivitet resten av sitt liv. De flesta banorna är gratis att spela på, man behöver inget medlemskap för att gratis kunna spela på de flesta banorna, en disc kommer troligen hålla under många många år framåt (kanske en livstid) och du behöver egentligen inga speciella kläder för att komma ut och njuta av denna sport. Därför är den lättillgänglig även för alla samhällsklasser.

Den är även lättillgänglig då fler och fler banor byggs i landet varje år vilket gör att det troligen finns en bana relativt nära. Den är heller inte bunden till dom invånare som bor i storstäder utan banor kan man även hitta bland dom minsta kommunerna. Vidare är även detta en aktivitet som inte kräver så mycket i form av planering. Du kan åka till banan när du vill och spela då man inte behöver boka nån tid. Speltiden är kort om man jämför med liknande sporter/aktiviteter som exempelvis golf. Ja discgolf är helt enkelt en väldigt lättillgänglig sport av många olika anledningar. Den passar alla oavsett om du bara vill komma ut med kompisarna/familjen/släkten/jobbet nån gång då och då eller om du faktiskt vill bli en elitspelare. Så Ja…Discgolf är verkligen en sport som får för lite tid och utrymme i media och en sport som många vill se mer av. Mer Discgolf till folket!

Jag vill också lyfta fram en historia inom discgolfen som verkligen förtjänar den stora trumman. Det är historien om hotet mot Järva Discgolfpark (Stockholm). Järva Discgolfpark är en discgolfbana som är belägen på och vid Granholmstoppen i Kista, Stockholm och har gjort det sedan bröderna Löf (Mats och Jonas) fick tillgång till denna mark som då var en överbevuxen gammal soptipp. Av detta har sedan bröderna skapat både en discgolfbana och en park som 2017 blev utsedd till Årets Park (i Sverige) och som i år blev utsedd till Världens bästa Discgolfbana. Bröderna har alltså skapat detta för samhället av ingenting och det har tagit många många år att nå dit. Nu hotas tyvärr denna fristad av nedläggning då Stockholms Stad vill ta över området och göra detta till en begravningsplats. En begravningsplats som enligt experter, utredningar, folket och budget absolut inte bör placeras där av många många olika anledningar.

Jag varken kan eller vill skriva hela denna historia här då detta mail i så fall hade blivit otroligt långt samt att jag lätt skulle kunna ta fel på fakta. Men jag ber dig/er att ta kontakt med Mats Löf på Järva DiscgolfPark för att höra denna absurda historia som verkligen bör tas upp i media. Man skulle kunna säga att jag både är färgad och partisk då jag själv är discgolfare. MEN… faktan om att börja begrava folk i en soptipp (som är direkt olämplig att börja bygga och gräva i) med en budget som skenar nåt hiskeligt samtidigt som man vill förstöra nåt så fint som Årets park och Världens bästa Discgolfbana är inte partiskt tänkande. Speciellt inte när det i själva verket redan finns färdiga förslag på bättre (på alla möjliga sätt) och hiskeligt mycket billigare alternativa områden i närheten. Det är bara absurt.

Så snälla SVT och Björn. Discgolf som sport bör absolut få mer plats i media men historien om Järva Discgolfpark går mycket längre än så.

Med vänlig hälsning, Tobias Söderqvist”

Nu ber jag även er att skriva ett mail till Björn på SVT Sport för att vi tillsammans skall få discgolfen att bli uppmärksammad. Kanske finns det även andra mediala kanaler som bör få upp ögonen för sporten där ni kan hjälpa dom med detta. Den lokala tidningen. Sociala medier, TV osv..

//Discgolfkanalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *