“Mitt liv som Discgolfare” Del.1 – Med Tobias Söderqvist

“Mitt liv som Discgolfare” är en ny artikelserie/blogg där vi kommer kunna följa Tobias Söderqvist under säsongen 2020. Vi kommer följa hans tankar, träning och tävling. Ja det mesta vi kan hitta bakom kulisserna i Tobias discgolfliv.

För er som inte redan vet vem jag är eller inte känner mig så är mitt namn Tobias Söderqvist. Jag är en äkta discgolfnörd som numera bor i metropolen Bollebygd som ligger mittemellan Göteborg och Borås tillsammans med min fru och mina två små döttrar. Jag kommer ursprungligen från Stenungsund där min karriär som discgolfare började efter mardrömmar med skador i mitt tidigare liv som fotbollsspelare.

Jag startade min karriär som discgolfare då jag 2011 köpte min första disc. I början spelade jag som en sidoaktivitet till fotbollen men efter flertalet knäskador så la jag fotbollsskorna på hyllan för att istället lägga den tiden på att bli en kvalitativ discgolfare. Under åren har jag spelat flertalet stora tävlingar både nationellt och internationellt där jag har lyckats nå pallen på några NT-tävlingar samt varit som bäst 4:a på ett SM (Individuellt). Förutom dessa tävlingar har jag några relativt bra placeringar i Majors som European Masters och Konopiste Open. Jag är också stolt över att ha representerat svenska landslaget under EM 2016 (Oulu, Finland) samt att jag är 2-faldig Västkusttoursegrare. Med andra ord så har jag hittills haft det riktigt roligt men än är jag långt ifrån nöjd.

Säsongen 2020 närmar sig men ännu är det s.k. “off-season”. Men vi får gå tillbaka till 2019 för att få hela bilden av min försäsong. 2019 var för mig en stor besvikelse. Jag tog visserligen mina två första SM-medaljer (Par-SM silver med Kristian Bengtsson och Lag-SM Brons med Ymer), vilket jag är otroligt glad och stolt över, men för övrigt gjorde jag min sämsta säsong på länge. Troligen berodde detta på att jag puttade sämre än någonsin vilket även gjorde att andra delar av mitt spel blev lidande.

Orsaken till detta hittar vi troligen förra försäsongen. Jag hade bestämt mig för att jag skulle bli en bättre puttare och med det trodde jag att jag behövde ändra min teknik. Det ledde till att jag mixtrade en del för att hitta rätt men gjorde egentligen aldrig det. Mixtrandet fortsatte därför in i säsongen och puttningen blev därför ännu sämre vilket ledde till sämre självförtroende och rätt som det var så hamna jag i en negativ spiral. Jag lyckades aldrig ta mig ur den negativa spiralen tills jag till sista tävlingen på säsongen (Vkt finalen på Ymer) bestämde mig för att göra en så enkel puttrörelse som möjligt (även mer lik hur jag puttat tidigare år) och göra den rörelsen hela tävlingen ut oavsett vad för resultat det gav. Helt plötsligt puttade jag bättre än jag hade gjort på hela säsongen. Det kändes så iallafall.

Denna tanke har jag därför tagit med mig in i denna försäsong för att jag ska kunna utvecklas som puttare. För mig handlar det om att hitta en enkel rörelse som jag kan göra om och om och om igen. Att hitta en rörelse som du kan göra konsekvent så att släppet blir samma från gång till gång. Det är ett av målen med denna försäsong och just nu ser det ljusare och ljusare ut. Så känns det iallafall. Ett annat mål jag har är att få en mer konsekvent forehand upp till ca 100-110 meter som jag kan lita på även vid tävling. Där ser jag också en utveckling. Spiralen har vänt och blivit positiv.

Säsongen kommer med största sannolikhet för mig starta med Vkt-premiären den 13e April. Även om jag vill starta säsongen nu så är jag tacksam att det är ett tag kvar då jag både har en del jobb kvar att göra med detaljerna men också en del jobb att göra med de nya discarna från min nya sponsor. Prodigy discs. Det är fantastiskt med en ny sponsor och den support de redan visat. Men det är också mycket jobb med att testa alla nya discar och hitta dom som jag vill använda under 2020. Fast samtidigt är det sjukt skoj som den discnörd jag är. Mer om Prodigy och deras discar i nästa del av denna serie där ni i år kan följa mig i mitt liv som discgolfare. Hoppas det kan ge lite nöje.

På återseende //Tobbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *