SM 2020 – Hur kommer det gå?

Discgolfsäsongen 2020 har ju inte riktigt blivit som man tänkte under de mörka dagarna i vintras. Förutom allt det tragiska som covid-19 har fört med sig så har ju självklart alla sporter påverkats negativt. Några mer andra mindre.

Just discgolfen har väl egentligen varit en av de sporterna som påverkats negativt minst då discgolf är en sport som är relativt corona anpassad. Få kontakter över en stor yta. Detta har ju faktiskt medfört att Discgolfen totalt sett har växt med många nya i sporten eller många som ser detta som en ny rolig aktivitet att utföra. Vet att både discförsäljningen och antalet medlemmar i klubbar generellt har ökat mycket. Men främst kanske vi har sett en trängsel på banorna som inte funnits förut. Helt plötsligt har vi ett problem i att vi har för få banor. Det är nåt vi behöver jobba på!

Det som dock har påverkats negativt är ju själva tävlingsdelen. Väldigt många tävlingar och event har ju ställts in och även hela tourer har fått ställas in. Tydligast har väl detta varit då Svenska Discgolfförbundet kände sig tvungna att ställa in vår ärade NT-tour (Sverigetouren).

Dock kände Svenska Discgolfförbundet att de fortfarande kunde se en lösning på hur SM-tävlingarna skulle kunna genomföras med de restriktioner vi har i Sverige och äntligen är det dags!

Till helgen, med start imorgon fredag, så drar Individuella SM igång i Umeå Där det kommer spelas fem rundor under tre dagar på två olika banor. Mycket discgolf med andra ord. Själv är jag lite nedstämd för detta då jag själv inte hade möjlighet att spela men trots detta så ser jag ändå fram emot att följa kampen om medaljerna. Så frågan är hur det kommer gå?

Om vi börjar med MPO så kan vi snabbt hitta fyra förhandsfavoriter till segern. Anders Swärd, Robin Villman, Henric Hagman och Linus Carlsson. Avsaknaden av större tävlingar i år gör det svårt att sia då det blir extra svårt att veta var spelarna står. Hur ser formen ut osv. Det är ju faktiskt endast Robin Villman som har spelat nån PDGA-sanktionerad tävling i år och då snackar vi bara en tävling. Så vad har vi att gå på? Robin Villman har ju spelat en del veckotävlingar lokalt där hans som oftast vinner. Anders Swärd har ju på hemmaplan krossat både Alviken och Västervik. Linus Carlsson har väl främst visat upp några hemskt bra träningsrundor på Gässlösa och Ymer och Hagman har jag knappt sett alls. Vad jag dock vet är att alla dessa fyra åtminstonde gjort vad dom kunnat för att vara i bra form just denna helgen. Tyvärr har jag heller ingen koll på de banor de ska spela på SM vilket gör att jag heller inte vet om nån har en större fördel än någon annan. Enligt en omröstning i gruppen “ska vi snacka discgolf” på Facebook så är Linus Carlsson relativt stor favorit till segern. Med tanke på den puttning och den form jag sett från Linus på senaste tid så kan jag absolut förstå detta. Men vi vet att Hagman och Swärda, med sina erfarenheter, alltid är ett hot när det vankas stora tävlingar samt att Robin jobbat hårt för att ta en bättre placering än ifjol. Jag tror det blir en tight kamp mellan dessa fyra fantastiska discgolfare. Underbart!

Vi går vidare och tittar på FPO. Precis som det kommer vara i alla klasser så är det svårt att veta var spelarna står då vi egentligen inte haft några tävlingar än. Men av erfarenhet så har jag svårt att se att Sofie Björlycke inte vinner i år. Sofie har en kvalité och jämnhet i FPO som gör henne otroligt svår att slå samt att jag vet att hon trots avsaknad av tävlingar har tränat på väldigt bra. Så ja jag tror att Sofie vinner. Däremot hoppas jag och tror att Matilda Ringbom har kommit ännu längre i sin utveckling vilket gör att det i år blir en jämnare kamp mellan dessa två än vad det var ifjol. Jag hoppas det blir en riktigt rolig och underhållande kamp precis som jag tror det blir i MPO. Men än så länge så tror jag Sofie är för stark över fem rundor.

I klassen Junior <18 så kan jag se många kandidater till segern. Många av dessa juniorer är mycket lovande och är redan idag riktigt bra discgolfare som kan göra fantastiska rundor. Men i ett SM handlar det om att hålla en jämn hög nivå då vi spelar fem rundor. I år tror jag segern går antingen till Elias Gripler eller Rulle Eriksson. Båda dessa två har lyckats hitta en del tävlingar i år där de båda visat bra form och spelat riktigt bra trots att de främst spelat i Openklassen. Båda dessa har både en färsk och hög rating vilket visar att de har en hög lägstanivå samt bra form just nu. Jag tror det blir en kamp mellan dessa men har svårt att sia om vem som till slut tar hem det. Skulle även vilja lyfta fram Dennis Augustsson som en bubblare. Dennis har en väldigt hög högstanivå när saker och ting stämmer. Får han till det under fem rundor som kan även han i år bli farlig. Men då gäller det att få till jämnheten.

I Junior <15 Så ser jag i år Oskar Dahlin som starkast. Även i denna klass har spelarna inte spelat så många tävlingar men Oskar har spelat en tävling (i Openklassen) och vunnit denna i snygg stil. I samma tävling spelade Max Ringbom som tillsammans med Elliot Jonsson kanske är dom som har störst chans att ge Oskar en match. Jag tror dock Oskar vinner före Max.

I Masters 40+ finns det många som kan utmana om titeln. Jag känner att Master i år lite är som ett getingbo. Många erfarna spelare (såklart) men också många som har rating på 970+. Men om jag skulle försöka sia kring en vinnare i denna klass som jag tror kommer vara mycket jämn mellen flera spelare så väljer jag nog Åke Wallbäcks

I Dam Masters 40+ Så är jag helt övertygad om att Linda Emanuelsson tar hem guldet i stor stil. Linda är en spelare som skulle kunna hävdat sig ganska bra i FPO och kvalitén hon besitter gör att jag tror hon vinner detta med marginal.

I Grandmasters 50+ så tror jag även här det blir en klar seger. Det är ju självklart Härnösands legend Per Gylle som kommer vinna i år igen. Hög kvalité och massor med erfarenhet ger Gylle återigen en guldmedalj.

Med vänlig hälsning, Discgolfkanalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *